Jeg elsker at tænke tilbage på min sidste skoledag.

Historisk forskning har pointeret, at teenagernes sidste skoledag har afgørende betydning. Adskillige ser frem til deres sidste skoledag virkelig mange uger i forvejen. Menneskers sidste skoledag kan ifølge flere kulturforskere beskrives som en kulturel praksisform. På akkurat samme vis som den kristne konfirmation, udpensler den sidste skoledag stadiet fra lille afkom til en voksen person. I nær fremtid venter livet som voksen med ansvar & forpligtelser. Historiske kilder har sandsynliggjort, at modsætningsforholdet mellem barn og voksen er en skellinje, der blev til i oplysningstiden. Såfremt man ser historisk på det, er denne adskillelse absolut ikke en ”natural given thing”, men derimod noget, der er kommet frem i en konkret kulturel sammenhæng. & dét er akkurat dét en etnologisk undersøgelse formår at vise. Jeg erindrer med glæde min sidste skoledag, hvor alle mine venner havde været ude og spendere penge på sidste skoledag kostumer. Alle slyngveninderne & jeg havde brugt moneter på de samme frakker – vi ville forestille Pink Ladies – som fra klassikeren Grease!

Vores sidste skoledag har stor betydning for mig. Professionelt set er jeg sociolog, og har således udforsket dé betydninger, unge associerer med deres sidste skoledag. For de allerfleste er deres sidste skoledag alfa og omega, & mit forskningsprojekt har analyseret, hvilke værdier, som sidste skoledag får påduttet. Jeg beskæftiger mig med at fange, hvorledes individer lever og ånder. Mine kollegaer og jeg har lavet feltarbejde i løbet af en sidste skoledag, hvor jeg sammen med de andre gennemforskede de unge menneskers brug af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en spændende artikel ud af, som lige i dag er blevet udgivet. Så hvis nogen oplever det væsentligt at lære usandsynligt meget mere om den sidste skoledag som kulturhistorisk fænomen, kan I lokalisere vores rapport i den nærmeste studenterboghandel lige nu. Det er god slutresultater, kan jeg aflægge ed på. Ny viden, som i høj grad kan udvide jeres horisont, og dét er overhovedet ikke noget, man skal kimse ad.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.