Hvem er i stand til at klarlægge for mig, hvad præcist et vareparti henviser til?

Jeg elsker at forøge min basisviden, & læste i vinterferien en fascinerende akademisk artikel. Dén omhandlede, at særlige Danske ord og begreber var tæt på at ryge ud af det danske sprog, af den årsag, at ingen personer længere benyttede sig af de pågældende begreber eller var klar over deres mening. Man fik beskrevet f.eks et ord såsom fortørnet, der var i risiko for at ophøre med at eksistere i det danske sprog. I tidligere tilfælde har jeg på samme måde stødt på videnskabelige tekster omkring den problematik, at virkelig mange individer tror, de kender betydningen af et ord, men hvor det bliver tydeligt, at de bruger det pågældende begreb på en forkert måde. F.eks. blev det pointeret, at flere herboende danskere brugte ordet ”en bjørnetjeneste” i fejlagtige sammenhænge. De besad den forestilling, at en bjørnetjeneste var en positiv ting, en hjertelig tjeneste. Men som utallige andre kender til, betyder ordet det stik modsatte. Der findes ord, som jeg ligeledes tit har brug for at slå op i en betydningsordbog, såsom for eksempel engros & vareparti. De to ord – engros og vareparti – møder jeg jævnligt på i de regninger, jeg får i sammenhæng med min frisør virksomhed. Jeg bliver faktisk flov over, at jeg har brug for at slå op, hvad præcis engros og vareparti betyder…

Menneskeartens evne til at snakke sammen, & sproglige tematikker har evig og altid stået for mig som noget fascinerende. & jeg tænkte længe på, hvorvidt det var den vej, jeg skulle gå i mit arbejdsliv. Dog valgte jeg, som just fortalt en anden profession, da jeg har iværksat min egen forretning, som jeg bestemt også finder glæde ved. Men hvorom alting er, er sandheden dén, at jeg skræmmes over, hvor tit jeg møder ord, som f.eks. engros & vareparti, som jeg ej umiddelbart kender betydningen af. Så måske burde jeg have arbejdet mig henimod en karriere inden for sprog, så ville jeg ik være i tvivl om ords meninger i hvert fald! Også fordi, jeg jo ekstremt meget er af den overbevisning, at det er spændende at udforske, hvorledes menneskets sprog forandres over tid. Både befolkningsgruppers sprog samt menneskets kultur undergår en transformation kontinuerligt. Men det er ligesom, at personer glemmer det, når de udtrykker nervøsitet over, at visse ord og begreber forsvinder fra det danske sprog…

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.